Ahoj,  na přelomu září a října se chystám do Soulu a rád bych letěl buď s Emirates (A380) nebo s Qatar (Boeing 787 a A350-1000). Sice z Prahy létá přímo Korean, ale chtěl bych si tu cestu rozdělit. Ani s jednou leteckou společností zkušenosti nemám a budu opravdu rád, když se semnou o zkušenosti podělíte a třeba i poradíte, se kterou aerolinkou máte lepší zkušenosti. V tuto chvíli jsou na tom cenově +- 2 tisíce korun stejně. Já mám za sebou zatím pouze jeden dálkový let s EVA Air z Vídně do Bangkoku (Boeing 787).  Moc všem děkuji :)  .

Emirates vs Qatar Airways (economy)

Založil ve fóru Letecké společnosti

34 reakcí

Ahoj, 

na přelomu září a října se chystám do Soulu a rád bych letěl buď s Emirates (A380) nebo s Qatar (Boeing 787 a A350-1000). Sice z Prahy létá přímo Korean, ale chtěl bych si tu cestu rozdělit. Ani s jednou leteckou společností zkušenosti nemám a budu opravdu rád, když se semnou o zkušenosti podělíte a třeba i poradíte, se kterou aerolinkou máte lepší zkušenosti. V tuto chvíli jsou na tom cenově +- 2 tisíce korun stejně. Já mám za sebou zatím pouze jeden dálkový let s EVA Air z Vídně do Bangkoku (Boeing 787). 

Moc všem děkuji :)

0

Economy je economy, žádný zázrak nečekej ani v jednom případě. Emirates má jakýsi kýčovitý status něčeho prémiovèjšiho a někteří lidé si za to rádi připlatí, v reálu ale nic takového není a nic navíc nedostanou.

Pokud chceš zážitek, tak kup min. byznys, pokud rychlost a pohodlí tak přímý let. Stejně to drtivá většina lidí vybírá podle ceny, či kde je zrovna nějaká akce.

8 Citovat

je to fuk - emirates, qatar , luftwaffe - v economy na jedno brdo.

jen z tech emiratu z nejakyho nepochopitelnyho duvodu lidi ucuravaj  a jsou ocjotni jim tam nechat dvojnasobek penez. 

2 Citovat

Otrokáři jako otrokáři. Bral bych Korean.

5 Citovat

Singapore nebo Turkish.

0 Citovat

Tak já bych takový plytký názor neměl, že economy je u všech na jedno brdo, nebo že zážitek může být jen z Businessu.

Osobně bych raději letěl economy Koreanem, než Business T’way například.

Jsou lety economy, které se dají užít (Cathay Pacific, ANA, JAL, Korean) a naopak lety v Businessu, které stojí za prd (EgyptAir, Icelandair, Tunisair…). Není to černobílé. Pak tady jsou dopravci jako Turkish, u kterých neznalý nemusí vědět, co dostane.

A co se týče Emirates a Qataru, tak zastávám podobný názor jako Petr. 
Pokud bych si měl já osobně vybrat z arabského poloostrova, tak na prvním místě Etihad, pak Emirates a Qatar až na třetím místě. Ale to je čistě etický pohled a ne hard&soft product. Tam by to bylo asi v opačném pořadí.

2 Citovat

Po delší době jsem letěla 27.1.2025 s Qatar VIE-DEL a rozhodně doporučuji Qatar. Prostorné sedačky, spousta nových filmů, dobré jidlo a letušky se nezastavily, stále chodily s nápoji včetně alkoholu a drobným občerstvením. Nestíhali jsme to konzumovat. Salonek mastercard v Doha horší než pri přestupu v Abu Dhabi s Etihad.

1 Citovat

Ka tohle letel pred covidem s qatarcema a B787 z Prg nic moc sezeni, sluzby super. Dal letel tripl a to bylo lepsi. S jejich A350 zkusenost nemam. Dneska bych bral Korean, maji vice mista.

0 Citovat

Letěli jsme na konci roku jak s Emirates tak Qatar a jak z pohledu hard produktu, tak i služeb za nás rozhodně vyhrál Qatar. Měli jsme štěstí na poloprázdný let z Doha do Londýna, kde si každý vzal svojí 3 a vklidu se vyspal. Crew byla taktéž mnohem příjemnější a ochotnější. U Emirates jsem si kolikrát přišel, že proč je vlastně otravuju..

0 Citovat

Před pár lety jsem letěla s KE do HNL, s přestupem v ICN, v economy a byl to skvělý zážitek. Nebe a dudy oproti nedávnému letu s Emirates do BKK, též v economy. Také jsem byla velmi zvědavá na Emirates, ale po absolvování letu vůbec nechápu, co na nich lidi tak úžasného vidí. Možná v byznysu je to skvělé, ale mám zkušenost pouze s economy. Takže určitě doporučuji Korean. 

1 Citovat

Další možností je to brát podle typu letadla. Za mě A380, A350, B777, B787. Emirates v economy nejsou žádný zázrak, ale oni se obecně zhoršili všichni. Jo a pokud Emirates, tak raději z Vídně nebo Mnichova. Důvod je myslím jasný. 

1 Citovat

Za mě určitě v rámci služeb top Qatar, Cathay, Singapore. Pokud si chcete cestu rozdělit, tak jednoznačně Qatar. 
Emirates rád nemám už jenom kvůli tomu nechutnému nevkusu a kýči.

Lorde: jak můžeš srovnávat Lufthansu, třeba s Qatar nepochopím. Vidím znatelný rozdíl jak v proaktivitě, IFE, nápojích, nebo jídle. Lufthanse se u dálkových letů vyhybám. Je to otřesná aerolinie. Jídlo jsem naposledy vrátil, že se to nedalo, letušky naprosto otrávené a neochotné, nabídka hudby a filmu naprosto příšerná. Lufthansu mám rád na krátkých letech, případně business a first.

0 Citovat

Možná to závisí i od trasy. Můj let Vie - Denpasar s Eva air byl skvělý, sestra s nimi letěla do Bkk a bylo to zklamání 

0 Citovat

Vybíráš lety v economy za 20k+, pak se najde Číňan co stojí půlku. Má IFE s filmy, kufry v ceně nabídne rychlý přestup, jídlo i pití a pak je otázka proč platit jinde dvojnásobek, za co vlastně?

5 Citovat

Kdybych si měl vybrat nějakou aerolinku z perského zálivu, tak upřednostnil etihad, před qatarem a Emirates. Jinak Korean byl super. Eva a Singapurci jsou skvělý. Teď mám letět s China airlines, tak jsem na ně zvědavej.

Naproti tomu jsem vloni 2x letěl do Afriky s Brusselem a hrozná bída. Vůbec se to nedá rovnat s výše uvedenými aerolinkami. Takže se dá vybrat lepší a horší dobytčák. Bohužel často rozhoduje cena, hlavně když letím s rodinou a vše nádobím čtyřma.

0 Citovat

Ted jsem se vratil z Bangkoku, letel jsem s Emirates poprve a musim rict, ze za me ano, bylo to fajn a to vsechny 4 lety. Jsem celkem nadseny a rad poletim s nimi znovu, doufam, ze brzy, vzdy jsem se jim pritom tak nejak podvedome vyhybal, ze to je pozlatko. 

Mou oblibenou aerolinkou byl vzdy Turkish Airlines, celkem dost long haulu jsem s nim nalital. Poslednich par letu za par let (vsech) otres - posadka otravena, neprijemna, dokonce si i zatleskali vzadu a zapiskali, kdyz pilot oznamoval, ze zhruba za hodinu budeme pristavat :-DDDD Servis taky uz osekany, ale jako vsude. U Turku teda vice. 

U Emirates byly vsechny letusky velmi prijemne, ono totiz staci tak malo (i v beznem zivote). Plus par dalsich malickosti, ktere udelaji hodne. A je mi jedno, jestli je jejich usmev hrany, taky obcas pracuju za barem a vzdy se usmivam i na ty nejvetsi idioty…Za me teda dobra volba.

2 Citovat

puketapu napsal(a):

Kdybych si měl vybrat nějakou aerolinku z perského zálivu, tak upřednostnil etihad, před qatarem

Etihad  mi 30 hodin před odletem zrušil ranní let Vie-Del a změnil ho na Qatar o 3 hodiny dříve takže zbytečná noc na letišti. Všichni mají své mouchy

0 Citovat

Sue: pokud si chce lety rozdělit, tak předpokládám, že z důvodu délky letu. Proto asi nedává smysl letět naráz do Pekingu cca 12hodin a pak další přískok do Soulu. V tomto případě je Qatar, Etihad, Emirates ideál. 

1 Citovat

Já mohu z těch "lepších" porovnat economy B777 Emirates, B777/B787/A350 Qatar, A330/B787/A350 Turkish, B777 Etihad, Cathay A350/B777... všechno mi to příšlo +- stejné, u Turků mi asi nejvíc chutnalo jídlo (ale už bylo taky pár propadáků), ale ani ostatní zmíněné aerolinky nejsou nijak extra pozadu. Kdybych si měl vybírat v této skupině aerolinek, tak samozřejmě podle ceny, jak jsou krátké/dlouhé přestupy, pak teda nemám moc rád B777 s konfigurací 3-4-3, ale přežít se to dá. Pak se tak nějak už z principu vyhýbám Emirates z PRG :)

No a pak jsou faktory, které člověk dopředu nenaplánuje - spolucestující a vytíženost letu. On ten rozdíl mezi poloprázdným letadlem s normálními cestujícími (a tím pádem i posádkou v lepší náladě - mají méně práce) a našlapaným letem, opilci, neposlušnými dětmi a naštvanou posádkou je za mě mnohem důležitější než to, jestli dostanu na tácku o balíček se sýrem a oříšky navíc a jeslti bude v IFE více filmů :) 

2 Citovat

Barney Flyer napsal(a):

Za mě určitě v rámci služeb top Qatar, Cathay, Singapore. Pokud si chcete cestu rozdělit, tak jednoznačně Qatar. 
Emirates rád nemám už jenom kvůli tomu nechutnému nevkusu a kýči.

Lorde: jak můžeš srovnávat Lufthansu, třeba s Qatar nepochopím. Vidím znatelný rozdíl jak v proaktivitě, IFE, nápojích, nebo jídle. Lufthanse se u dálkových letů vyhybám. Je to otřesná aerolinie. Jídlo jsem naposledy vrátil, že se to nedalo, letušky naprosto otrávené a neochotné, nabídka hudby a filmu naprosto příšerná. Lufthansu mám rád na krátkých letech, případně business a first.

To bude nejspíš tím, že IFE v letadlech nepoužívám - od toho mám tablet s vlastním domácím kinem a předsynchronizovanými filmy/seriály, na které mám momentálně náladu. v kvalitě, která většinou o dost převyšuje kvalitu obrazu v letadle.

A na zbytek jsem holt měl asi štěstí i u LH, takže jsem si neměl moc na co stěžovat :)

0 Citovat

Jak prosím vypadá domácí kino v tabletu?

2 Citovat

to vypadá tak, že máš několik mnoho let budovanou sbírku 4K / FHD ripů filmů / seriálů, z internetu (těžkej odschool - domácí netflix), uložené na domácím NASu, o to celé se ti stará Plex (sw na údrzbu, transcoding a streaming do tvych domacich zarizeni)

a na tohle celý máš napojený domácí kino doma (televizi + audio), tablet svůj i manželky, mobil .. takže kdekoli můžeš z domova streamovat video (pokud máš internet - takze nejsi zavislej na to, co má zrovna netflix, apple tv a další), případně si necháš syncnout filmy / seriály (umí to i transcoding), na který se chceš zrovna koukat.

k tomu (zejména v tom letadle celkem fajn věc) ANC sluchátka. tomuhle se letadlový IFE v economy nemůže rovnat, i kdyby se rozkrájelo.

jasně, máme i netflix, apple tv a další - ale tam spoustu věci prostě nenajdeš.

0 Citovat

Já myslel, že taháte něco jako ROG Centurion s více měniči a to mě právě zajímalo. Tedy se vlastně díváte na filmy v tabletu s ANC sluchátky. Jsem to domácí kino v tabletu pochopil špatně. Omlouvám se, odcházím...

A ostatní pokračujte, jaká Holzklasse je nejlepší, je to fajn čtení před obědem a lepší než denied boarding v PRG.

4 Citovat

cekal jsem, kdo se toho chytne :)

0 Citovat

PRG-ICN v economy jsem nedávno řešil, tak taky řeknu svůj názor...

Ono je to veskrze hodně o osobním vnímání nedostatků a předností té které aerolinky. Takže jakýkoliv názor prezentovaný taky kýmkoli na jakoukoli společnost je omezen pouze na a) konkrétní let - i u stejné aerolinky na stejné trase může být den ode dne rozdílný (posádka, jídlo, spolucestující). Navíc jen málo lidí tady má zkušenost se všemi vyjmenovanými ve stejnou nebo podobnou dobu, některá zkušenost bude o dost starší, b) konkrétní osobu hodnotitele. Nejvíc stejně záleží na tvých osobních preferencí a koneckonců je to jen tvůj výběr.

Já bych vždycky bral přímý Korean (s věkem si uvědomuju hodnotu času, i když rád zkouším různý aerolinky)

+ nejvíc místa na nohy, + velmi efektivní cabin crew, + miluju korejský jídlo. Mínus - z Prahy vysoká cena. Proto jsem nakonec letěl Koreanem z Budapešti, kde byla cena o 40% nižší.

U společností ze Zálivu bych jako cestují řešil i délku a místo přestupu. DXB mi připadá příšerný, nová DOH je o řád lepší. Hard produkt mají QR a EK asi dost podobný, ale moje zkušenost s EK už je letitá.

Co se týče společností z lidové Číny..děkuji nechci. Nemám potřebu letět dlouhou štreku s bandou čínských spolucestujících a řešit šílenosti na přestupu v PEK nebo Šanghaji. Naproti tomu China Airlines mě přišly v tomhle úplně na pohodu.

A ano, asi největší úpadek bude u longhaul západoevropských velkých aerolinek...taková je doba.

4
34 reakcí